любов и омраза

Не познавам автора на това есе – Димитър Попов, но сочността му беше едно от нещата, което ме накара да започна да изливам на хартия мислите си преди години. Надявам се публикуването му тук  да не е проблем за него. Ако все пак е, нека ми пише..

ЛЮБОВ И ОМРАЗА
(ти още ли си тука ма)

Не може никога да не си се сблъсквал с животното, наречено „сериозна връзка“. Обичал си до подлуда, нищо в нея не те е дразнело, обожавал си как се облича, как ходи, кожата, фигурата (дори и малките „пъпки“ отпред на гръдния й кош), лицето (и малката пъпка на носа), този неин смях (някой да не включи факса?), желанието й да те напътства, да ти казва какво да си облечеш, обичал си грацията с която изхвърля любимите ти чорапи. Нежно си я държал за ръката, докато гледате за 23 път „Докато ти спеше“ (брррр!); да миличко, Сандра Бълок е върха; наистина, какво сладко бебенце (на този етап е добре да се замислиш за екскурзия до Тибет, примерно за 7 години); наистина, какво толкова му гледам на този мач(?!), по- добре „Вдовицата в бяло“, разбира се, че не се сърдя. Стига.! Драйфа ми се. Помощ!

На сутринта се будя и установявам, че ми е станал за първа сутрин от две години насам. Чудя се защо. И изведнъж се сещам – днес е един прекрасен ден, денят в който тя си е тръгнала. По- точно утрото след нощта, в която съм разбрал, че тя е изчукала най- добрият ми приятел (дано да не е и кучето) и съм я разкарал. Е, поне технически погледнато, аз съм положителния герой. Слънцето грее по- силно, цветовете са някак по- ярки, а на мен ми е някак криво. Ще пия едно кафе.

Което винаги е едно добро решение, защото докато го пия, започвам да осъзнавам грешките на по- горния ред мисли. Първо, ясно е, че тя ме е разкарала, но на харизан кон зъбите не се гледат. Второ, приятелят ми може и да изглежда на пръв поглед гадно копеле, ама каква услуга ми свърши само! И аз бих го направил за него, е може би не точно със сегашното  му гадже (най- добрата приятелка на жената, която вече я няма до мен – тя също обожава Сандра Бълок), но непременно с някое от следващите му. В крайна сметка за какво са приятелите. Трето – не е чукала кучето ми, слава богу. И четвърто наистина съм герой – оживях след две години обсадна война, на която ще завиди дори и редник Раян. Ще се почерпя една бира.
 

От тук започват мислите за бъдещето. От само себе си се разбира, че първо ще се обличам както си искам. Ще отида да гледам най- гадния екшън, който дават по кината (наистина каквото и да е, но без Сандра Бълок). Обещавам довечера да се напия с моите приятели, които не съм виждал не помня от кога (а сетете се защо). И разбира се, ще чукам каквото ми падне, дори и пълничката продавачка в супера, която ми намигна преди два месеца („тая що ти намига, да не си спал с нея?“) Цяла нощ ще играя карти, ще гледам футбол, порно, ще си харча парите както искам, ще псувам на всяка втора дума, ще съм свободен. Ще пия една водка. Чиста.
 

Да де, приятели, но след това идва абстиненцията. Защото сериозната връзка е като наркотик. Преди да усетиш какво става и си се пристрастил. Към усещането за човек до теб, към редовния секс (кого лъжа и аз), към прекрасните и извисени духовно неща, които ми правеше с уста (винаги съм се питал, къде ли се е научила), към безсмислените разговори, дори и към „романтичните комедии“(ако видите това определение на обложката на някой филм, бягайте като от огън). Майната й на Сандра Бълок. И точно като на наркоман всичко ти е безинтересно, тъпо, скучно и банално. Можеш да мислиш единствено за дозата, от която имаш нужда. И продавачката от супера си е хванала гадже. Цялата компания се друса яко – разбирай чифтосали са се – само ти си на сухо. Щеш, не щеш, ще пиеш една студена вода. Или каквото и да е, само не й се обаждай за едно проклето последно „боцкане“. Последните дози действат зле на сърцето.  

Ако оживееш след този шизоидно-параноичен период, идва момента на истината. Вече си готов да започнеш отново. За Бога, само не и нова връзка, току що се спасих. Започвам да живея отново – ще сменя парфюма, начина си на обличане, ще си закача отново плакатите по стените (дори и снимката на Шарън Стоун), по никакъв повод няма да обличам костюм и ще ходя само с дънки и маратонки. Честна дума. Няма да чукам продавачката и никоя друга, която прилича на нея. Ще държа на себе си, ще се чувствам добре. Няма да си създавам поводи да мразя Сандра Бълок (майната й). Ще си купя мотор. Няма да ползвам презерватив, освен с гаджето си – човек никога не е прекалено предпазлив. Ще пия една мастика, само защото ТЯ мразеше миризмата й (честно казано аз също, но хората се променят. Жените ни променят.)

Когато и този период на промените отшуми, вече си профучал край катарзиса с поне сто километра в час, оставяйки го да ти диша прахоляка и си разбрал, че си жив. Мога спокойно да се потопя в тъпото си ежедневие с нови сили. Ще чакам спокойно нещата да ми се случват, няма да ги предизвиквам. Или поне не напук на НЕЯ (дано отиде да скача с бънджи, с десет метра по- дълго въже за всеки случай, друго си е човек да се презастрахова). Ако и ти си стигнал до тук и съзнанието ти е цяло, значи си готин пич. Истината е, че ако си готин пич и се събудиш в първата ситуация и ти е станал, не му мислиш много, а му смачкваш главата, пропускаш всички следващи периоди и отиваш да чукаш продавачката. Или Сандра Бълок. Да пукне дано. 

4 responses to “любов и омраза

  1. Дааа, мъжете имат нужда да намразват бившите си гаджета или ако не всички бивши поне част от тях.И аз мисля, че омразата идва от факта, че те-бившите, в някой период от живота им, са им влезли под кожата, успели да им свалят маската, да видят истинското им лице, същността им, а после-по ред причини да кажем, любовта помежду им си е отишла и мъжете са се почувствали адски излъгани, измамени, че дори и ограбени. Казвам го, защото съм слушала мъжки излияния по подобен повод и знам как гледам на нещата.
    Но, нали знаете източната мъдрост: „И това ще мине“ – посвещавам я на всички, които преживяват подобно състояние на духа, говоря за абстиненцията, за която споменава автора по-горе. Благодаря за вниманието.:)

  2. Pingback: Immigration Service: за няколко долара/евро/лири/песос/йени и т.н. повече | Яна (несъвършенството прави стила …)

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s