Indochine 21

Името Indochine 21 навежда на мисълта за азиатска кухня и с право: собствениците ви предлагат среща с кухнята на страните Виетнам, Лаос и Камбоджа (нар. по колонизаторско време Индокитай), интерпретирайки тяхната невероятна интересна кулинарна култура в Zeitgeista на нашия век – 21. Малко позната тема, дори и за разнообразната, активна и модерна виенска гурме-сцена.

Единият от собствениците – шеф-готвачът Вини Бругер – след над 10 години опит във висшата кулинария в Хонконг се завръща в родината си с ясната идея какво, как и на кого иска да каже, а именно: иновативна френско-азиатска-авторска кухня; по изчистен и ясен начин, с безкомпромисно качество на продуктите; на ценителите и на любопитните. Вкусовете на ястията му са истинско пътешествие в света на сетивното. Има малко познати за нас, българите, подправки и продукти, като виетнамски картофи, тумерик и тамаринд (http://en.wikipedia.org/wiki/Tamarind). Азиатските вкусове са омагьосващи, но и доста противоречиви, така че всеки трябва да намери своето ястие в Indochine.

Дали заведението е скъпо е трудно да се определи еднозначно. Да започнем с това, че се намира на Ринга във Виена – това, вече предполага известно ниво на цените. За доста добър ресторант във Виена мястото не е най-скъпото, има направи разочароващи места, доста по-скъпи от това. В никакъв случай обаче не е евтино: за вечеря за двама с предястие, основно, десерти и една бутилка добро, но не от най-скъпите им вина, просто не можете да паднете под 150 евро. Тук мога да споделя: десертите им са по-скоро европейски, така че ако решите да намалявате бюджета, правете го с десертите.

Вината – тъй като това е първият австрийски ресторант, за който пиша, ще спомена и някои детайли от винената листа. Бих искала да направя следната уговорка за по-нататък: всеки от ресторантите, за които ще пиша тук има от много добра до отлична винена селекция. Изрично ще я споменавам само ако нещо специално за нея – отличие, изба и др.

Винената листа на Indochine е стегната и не се разпростира върху много страни. Ясен и последователен подбор на вина от високо и най-високо качество: 4 вида шампанско, главно австрийски и френски вина, а при червените и от Италия, Испания, Калифорния и Австралия, 6 десертни вина и стегната селекция от wine rarities на съответната, в никакъв случай не прекалено висока, цена.

Примери: FX Pichler Gruner Veltliner M 2003 за 85 евро, Remoissenet Montrachet 1989 за 450 евро, Piccolomini Brunello Pianrosso 1997 за 252 евро,

На сайта на ресторанта са качени менюто и винената листа, с цени.

Обстановката и публиката: дизайнът е доста изчистен и премерен, което лично на мен ми допада. Това не означава беден – из различни места в ресторанта има прекрасни композиции от цветя и червеният цвят се намесва активно, но някак си дискретно във вътрешния дизайн.

В ресторантите, за които ще пиша няма опасност да видите мутри или новобогаташи от Изтока. В Indochine преобладава типичната за Виена смесица от urbantrendyhip и доста богата публика. Ако ви се случи да разговаряте с такива хора ще установите, че те също могат да са доста дразнещи със своята арогантност и на моменти завидна глупавичкост и надменност. Като клиенти в ресторант обаче те няма с какво да ви пречат – възпитани и тихи хора са, не получават обслужване с предимство, не привличат вниманието върху себе си.

www.indochine.at

 

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s