Silberwirt

Silberwirt е едно от любимите ми места във Виена. Винаги, когато имам възможност прескачам за по едно прекъсване на диетата и поглаждане на косъма – ястията там са много, много вкусни, което, както е известно на жените, автоматично ги изважда от групата на леките и диетичните.

Започвам с адрес и история:

Wien, 5. Bezirk, Schlossgasse 21, Tel. 0043-1-544 49 07, Fax. 0043-1-548 84 66, уеб сайт – http://schlossquadrat.at


Работно време: всеки ден от 12 до 24 ч., кухнята работи от 12 до 23.00 ч.

Името на ресторанта означава нещо като Сребърният стопанин (неточен превод) и възрастта му варира около … 200 години. Не мислете, че това се забелязва при влизането в ресторанта и столетни паяжини и миризми се впускат насреща ви. Съвсем не, просто още от вратата попадате в уютно, светло, топло и весело място, в което усещате, че отдавна се посрещат гости (не се заблуждавайте от уеб сайта им, който е с много лоши снимки). Публиката надали би могла да бъде по-шарена: студенти, известни личности, адвокати, хора на изкуството, кмета на Виена, от време на време чужденци, но главно работещи или живеещи в града, а не туристи или с други думи всички, които ценят качествената храна и доброто вино, отпускащата и незадължаваща атмосфера, а през лятото и прекрасната, непрестанно пълна, градина. Това е място, в което само местен агент може да ви заведе.

Зилбервирт е един от най-успешните примери за т. нар. Wiener Beisel (Винер Байзл). Байзлът съществува още от времето на Австро-Унгарската Империя и традиционно е мястото за хапване, разговори и веселби. Това, което го отличава от един ресторант е акцентът върху местната кухня и напитки (единствено, но неудачно сравнение с него би била българската механа, но само като първоначален замисъл. Байзелите нямат фолклорни уклони нито в дизайна, нито в музиката и не е са правени за туристи. Някои от тях са с доста модерен и изчистен дизайн, а други се отличават с почти домашна, по алпийски миличка кичозност).

Храната. На първо място …”мням”. Централно място е отделено на типична австрийска кухня, която сама по себе си е благодатна смес от чешка, унгарска, словенска и италианска кухня. Това означава, че тук можете да опитате едни от най-добре приготвените типични австрийски ястия, като:

– Backhendel – като салата и основно ястие. В превод (отново неточен, изобщо забравете за буквалните преводи) това означава печено пиле, но то съвсем не е печено, а панирано с най-вкусната, златиста и хрупкава панировка на света. Ако не сте сигурни в способността си да погълнете половин или цяло пиле си го поръчайте като салата. Тогава части от него идват върху различни видове зелена салата, домати, резенчета чушка, лук и най-вече с дресинг с олио от тиквени семки – един от австрийските елексири, които се срещат само там. Апропо панировка….

backhendl.jpg

– Виенски шницел – опитайте го, за да не посягате никога, ама никога вече към шницел по български менюта. Само това ще кажа.

wiener-schnitzel.jpg

 

– кнедли с нуга и горещ малинов мус (не конфитюр)…

Kaеrntner Kasnudeln – тестени джобчета с пълнеж и както се вижда от снимката повече от две е трудно да се погълнат. В тази рецепта се усеща силното италианско влияние върху кухнята на областта Каринтия, респ. на Австрия. Пълнежът може да е и месен. Хапват се със зелена салата.

kasnudeln.jpg

 

Кулинарната политика на Зилбервирт е посветена изцяло на местните био-продукти. Предлагат три марки наливна бира, една от които собствена. Винената им листа е много добра и предлага както наливно, така и wine rarities. Това, което лично мен много приятно ме изненада беше Виното на Заведението, появяващо се в менюто като Mein Wein J – в нашия случай свежо, приятно и, благодаря ти господи, без дъб-ово шардоне от Бургенланд за 18 евро/бут. (а не като понамирисващо на оцет и без всякакъв аромат мерло или това, което остава от мерлото след 5-та цедка, което се предлага като вино на заведението в България). Изобщо, когато сте в Австрия опитвайте бели вина, не защото червените им не са забележителни, а защото кухнята им е родена” за бяло вино и защото това са едни от най-добрите такива на света. Не изпадам в безмозъчно лигавене, не, това са резултати от световни дегустации.

Цените са умерени и съвсем нормални за Виена. Вечеря за двама с виното на къщата може да излезе към 60 евро, че и по-малко. Моята препоръка: порциите са огромни и доста засищащи за нашата балканска, зеленчукова душа. Не си взимайте две салати, две основни и два десерта, освен ако не искате 3 дена след това да не ядете.

Спестете от:

а) предястие – нетипично за австрийската кухня и предложенията в традиционните кръчми няма с какво да ви изненадат;

б) салата като самостоятелно предястие – австрийската кухня не познава салатата в такъв вид, както нашата. Там салатата е главно смес от различни видове зелени салати – много крехка салатка (не маруля), айсберг, цикория, лоло-росо и др. със зеленчуци и други при- и добавки и се явява или като основно ястие, или можете да си я поръчате като гарнитура.

Както ще забележите от името на сайта (Schlossquadrat), Зилбервирт се явява част от старинен архитектурен квадрат , в който сега се помещават четири заведения на един собственик – Stefan Gergely (средностатистическият австриец днес се казва така… или Новотни, или Ковач, или Восперник J… Да живее Империята …..). Всяко заведение е различно – италианско предлагащо много добра пица и прясна паста, кафе-бар, стек-хаус, в който стековете се пекат на грил с плочи от вулканична лава, изобщо струва си да се поразходите из квадрата.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s