La Beursaudiere

9, Chemin de Ronde
89310 Nitry – Bourgogne – Chablis – France

La Beursaudiere е едно от вълшебните места, на които попаднахме при посещението си в Бургундия.

(За което ще се появи отделен репортаж – първо в сп. “Бакхус”, после и тук).

Бургундската кухня е точната противоположност на стройните, фини и сложни бургундски вина: тя е обилна, калорична и невероятно вкусна. През няколкото много интензивни на сетивни преживявания дни в Бон (Beaune) и Шабли (Chablis) всички имахме чувството, че само се движим от маса към маса, държейки винаги чаша прелестно бургундско в ръка.

В La Beursaudiere попаднахме на третия ден за обяд, т.е. вече донякъде бяхме запознати са бургундската кухня или поне така си мислехме. Вече бяхме опитали толкова известните:

– Gougeres – малки кръгли, бухнали нещица, от тесто за еклери, в което има Грюер или Comté (наричано още Gruyère de Comté). Френският грюер не е швейцарския грюер – много по-неутрален е и освен за плънка на Гужер-четата се поднася и при дегустации на вино.

– Boeuf Bourguignon – Бьоф Бургиньон – говеждо по бургундски – с невероятен винен сос. Едно от любимите ми ястия, при готвенето на което, за моя огромна гордост, се оказах много близо до оригинала. За интересуващите се в интернет има сума ти рецепти, които се различават незначително.

– Escargots Bourguignons – охлювчетата, които в последно време идвали по-скоро от Полша, отколкото от бургундските поля, както ни беше казано. Страшно вкусни, сервирани с чесново-магданозено масло и каращи всички ни да се чувстваме като едни малки Джулий Робъртси (не толкова хубави, а толкова непохватни).

В миналото La Beursaudiere е била страноприемница за смяна на конете. Днес е комплекс с хотел и ресторант. Стаите в хотела са посветени на различни професии, а ресторантът изглежда така, както и преди векове – с една, обща, огромна зала, от стените на която от стари снимки ви гледат понамръщени бургундски физиономии. Вярно е, че се намира малко по средата на нищото, но е прекрасно място за велотуристи или за такива с кола под наем.

Както в повечето бургундски ресторанти и тук има няколкостепенно меню, след поглъщането на което ще ви е трудно да се повдигнете от масата и което изобщо не е скъпо: едно четиристепенно струва 39 евро. Вече запознати с гореспоменатите ястия решихме да опитаме нещо ново и смятам, че всеки падна (или по-скоро си седна) от/на стола.

За предястие всички опитахме една от класиките на бургундската country cuisine (звучи по-добре от селска кухня J ) – Les Oeufs en Meurette или Поширани яйца в сос от червено вино. Навремето известни като ядене за бедните, които не са могли да си позволят месо, днес тези яйца са прекрасна симфония на аромати и вкусове, с които да се започне една епикурейска вечер. И тук, както при говеждото, могат да се намерят различни рецепти в интернет. Нашите бяха най-близко до рецепта на Hervé Panart, шеф-готвач на ресторант La Porte Guillaume в Дижон.

Изглеждат по подобен начин:

По-скоро неочаквано фино съчетание на вкусове беше – Пъстърва с милфьой върху пюре от кориандър в сос от розов пипер.

По-смелите опитаха – Andouillette – местна наденичка, приготвена от свински черва и стомах, която може да доста пикантна, както и с доста силен “аромат”.

(Всъщност трябва да попитаме Ясен Захариев как беше, но като гледам не я остави в чинията си).

Това, което през целия ни престой предизвикваше постоянно мммм-кане из редиците ни бяха сорбетата. В La Beursaudiere опитахме сорбе-терина – три пласта от сорбе, в нашия случай от касис, от праскова-папая и от ягода-малина.

Вината: самите ние имахме предварително приготвени от домакините ни вина, така че нямах време да хвърля око на винената листа. От това, което видях по другите заведения обаче, мога да предположа, че и там няма да ви разочароват.

Поради естеството на посещението ни не беше кой знае колко удобно да се правят снимки на ястията, но уеб сайта дава чудесна информация за стаи, ястия и цени.

www.beursaudiere.com

7 responses to “La Beursaudiere

  1. Благородно ти завиждам🙂
    През юли ще ходим в Beaune – можеш ли да препоръчаш нещо там?

  2. Нашият хотел не беше никак зле –
    http://www.athanor-hotel-bourgogne.com/

  3. Явно изборът не е много голям, защото и ние сме в същия🙂
    А ресторанти?

  4. Не беше никак зле Andouillette, но не е за всеки. Познавам много хора, които биха си развалили обяда само от „аромата“ му. Но за почитателите на тежката кулинарна артилерия изборът е превъзходен. Задължително с вино обаче!

  5. В Бон бяхме в Le Gourmandin – Place Carnot 8 и в Le Caveau des Arches – Boulevard Perpreuil 10. Смятам, че и в двата трябва да се надникне.

  6. Pingback: Божоле? | Яна (несъвършенството прави стила …)

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s