Wine Spectator’s Award of … Excellence?

През месец август т.г. в международната преса (умерено) и в блоговото пространство (интензивно) се появиха интересни статии, които за пореден път показват, че нещата не са такива, каквито ги виждаме. Кратка история за вино-любители на отличия и точки:

Американското списание за вино “Wine Spectator (кой пиещ вино ли не е чувал за него?) разпростира влиянието си не само в областта на виното, но и в т. нар. гурме- култура, раздавайки ежегодна награда “Award of excellence” на ресторанти с кухня на високо ниво и впечатляваща винена листа. Накрая на този материал е логично да си зададем въпроса: “Според кого?”

Проблемът не е, че миланският ресторант Osteria LIntrepido е един от печелещите наградата тази година. Проблемът е, че Osteria LIntrepido не съществува.

Ролята на досадната муха за списанието се изпълнява от американския винен критик и автор Робин Голдщайн, чиято цел е била да покаже абсолютната безпочвеност, която се крие зад много награди за кухня и вино. За тази цел Голдщайн създава измамна уеб страница на въпросния ресторант и подава формуляр за участие в конкурса, към който прилага копие от менюто (описано от Голдщайн като смешна амалгама от леко недодялани модерни италиански рецепти) и от внушителната винената листа, пълна едновременно с невъзможно скъпи вина, но и с вина, оценени пренебрежително ниско от Уайн Спектейтър. Например 1993 Amarone Classico Gioe S. Sofia, за което списанието пише, че е като “разредител за боя и лак за нокти”или 1985 Barbaresco Asij Ceretto: “аромати на земя, блато и диви животни, твърдо, таниново”.

Естествено, подаването на този формуляр си има цена: 250 долара. През 2008 година 4 500 ресторанта са подали документи за първоначално или повторно участие. За да няма сърдити 319 от тях печелят наградата.., а може би и за да няма прекалено дълго замисляне върху факта, че печалбата за списанието от конкурса е около 1 милион долара. Хора като Голдщайн обаче, които в САЩ са изложени пряко на присъствието и влиянието на Уайн Спектейтър с право започват да се съмняват в обективността и в нивото на проверка на фактите.

Редакторите на Уайн Спектейтър започнаха веднага в интервюта за медиите да обвиняват Голдщайн в недобросъвестност и жажда за слава, но конфронтирани с конкретни въпроси бяха принудени да кажат, че те всъщност НЕ посещават почти никой от участващите в конкурса ресторанти. Никога не са го правили. Не било и нужно, те разбирали наградата като просветителска работа за каузата на виното.

Ресторантьори от Лос Анджелес казват, че това ще нарани сериозно правдоподобността на оценките на списанието и вече наричат списанието ако не точно Wine for Dummies, то Wine for the Gullible (gullibleнаивен, лековерен).

Идеята за тази “измама” хрумва на Голдщайн, докато прави проучвания за стандартите за присъждане на винени награди. Той е също така съавтор на The Wine Trials”, която поднася изненадващите, но само донякъде, резултати от дегустациите на сляпо на 500 потребители, които оценяват вина с цени от 1,50 до 150 долара за бутилка. Хипотезата му е, че хората смятат, че виното има по-добър вкус, когато знаят, че е по-скъпо и за това списания като Уайн Спектейтър имат значителен принос. Когато не знаят какво пият и колко струва то, две трети от дегустаторите вместо Дом Периньон от 150 долара/бут. са предпочели Domaine Ste. Michelle Brut (пенливо вино от щата Вашингтон) за 12 долара/бут.

Advertisements

2 responses to “Wine Spectator’s Award of … Excellence?

  1. Дай боже повече хора като Голдщайн!

  2. Мдаа…

    България, за съжаление, и в това отношение е още по детски терлички – винопродаващите и винопиещите у нас току-що научиха кой и какво е Уайн Спектейтър и за да се осмелят да кажат, че царят е гол ще трябва да минат още поне десетина години.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s