Дай му нещо

Идва краят на ужасната винена 2011 – годината, в която любимите клиенти върнаха потреблението на вино в детските му обувчици и го направиха да си говори само. Бирата и ракията търпеливо дочакаха поредната слабост в кондицията на виното, за да му изскочат в гръб и да го нокаутират. След кратък, две-тригодишен, сън българският мъж се събуди, помириса се под мишницата и сграбчи отново халбата. Само жените останаха горди пазителки на Граала „Бело винце”, но това не беше достатъчно. Не сме културна винена нация и това си е.

Насред цялото това отчаяние днес получавам мейл от една дама, която търси да купи специална чаша за дегустация и ме пита откъде в София може да бъде закупена тя. Май не можах да й бъда много полезна, но пък така й се зарадвах на питането.  Мислех да й напиша, че тази година нещо винено като идея за коледен подарък ще й излезе по-изгодно от когато и да било, но после размислих и започнах да ровя, за да намеря този, всъщност много весел, текст, който съчиних за навечерието на Коледата на 2005 година. Шест години по-късно той е по-актуален от всякога.

Става дума за кефа да подаряваш и защо това е специална мисия, когато е намесено вино.

Виното е деликатна работа (и затова не се радва на особен интерес в страна, в която мъжете ходят по потници и през зимата за да им се виждат мускулите), а винените ценители – чувствителни хора, за да не ги наречем с друго име. Ако решим да правим винен подарък е хубаво да сме наясно кого имаме насреща си, къде “на попрището винено в средата” се намира този някой и какво би било смислен подарък за него.

Ето един опит за типологизиране и таксономизиране на винения любител, нивото на претенция, която трябва да задоволи подаръка и много важно – размера на финансовия разход, започвайки от най-високия.

Виненият новак 

Около 30 годишен; обикновено купува виното си в съседния мини или супермаркет; чувал е обаче, че да се пие вино било страхотно и върха; бил е един път на Винария или друго винено изложение; от време на време си поръчва вино в ресторант – когато винената листа не е много голяма; започва да проявява по-сериозен интерес към виното, казвайки си: “Би трябвало да знам повече за това”.

 Ниво на претенция: по-високо, отколкото издава бюджета.

XXL-подарък: винено преживяване

Новакът трябва да бъде приближен до виното; той е жаден за знания. Дегустационен курс, ваучер за частна дегустация, уикенд в изба, предлагаща винен туризъм – решавате вие.

Голям жест: чаши за вино

Чиракът по всяка вероятност притежава стандартните за българското домакинство чаши – неправилните. Висококачествени чаши за бяло и червено вино ще му помогнат да направи разликата, че дори и делничното му вино има коренно различен вкус. Пиенето на вино вкъщи за него ще придобие по-благороден оттенък. Комплект с двата вида чаши за двама, красива свещ и CD с подходящата музика могат да доведат до много бърз напредък по отношение на виното!

Достоен подарък: бутилка вино

Изберете една бутилка добро вино с цена над тази, на която новакът обикновено купува виното си, за да му онагледите разликите. Изберете вино, което вие лично познавате и в чиито качества не се съмнявате.

Добронамерената услуга: Винените чираци трябва всеки ден да виждат вино. Дизайнерска стойка за бутилка вино е най-доброто за тази цел, приятен интериорен елемент е и винаги добър претекст в последствие да му подарите и бутилка вино.

 Виненият маниак

Пие вино всеки ден; опитва се да покръсти всекиго в правата вяра; абониран е за всевъзможни специализирани списания и нюзлетъри; винаги когато може е на винен тур някъде по света; навсякъде познава “една съвсем малка изба, която прави жестоооки неща”; посещава всяко винено събитие, за което разбере; завършил е всички възможни курсове и семинари; има голяма изба с някои доста скъпи екземпляри; обича да показва колко знае и да се наслаждава на виното пред околните.

Ниво на претенция: много високо

XXL-подарък: собствена лозичка

Маниаците мечтаят за живота и славата на уайнмейкъра. Като собственик на лозичка началото е поставено – от нея дори ще има вино. В течение на годините може да се получи интересна колекция. Можете да изберете малка лозичка от някоя от пепиниериите, с които работят българските изби или да му “наемете” няколко насаждения от изба със собствени лозови масиви. 

Голям жест: бутилка вино

Избирайте вина само от световно известни винени региони и изби, оценени изключително високо от специализираната преса. Такъв подарък ще поласкае маниака, който би искал да знае “дали “експертите” наистина знаят толкова много” (а ние знаем, че самият той много знае…) Съвет: магнум-бутилка.

Достоен подарък: професионалната чаша

Ако все още я няма, ще се зарадва на Le Taster от серията Les Impitoyables на L’esprit & Le vin (обектът на днешното запитване). Тази чаша показва перфектно, и безжалостно, всички сензорни нюанси на виното, а и изглежда много добре.

Алтернатива: антикварна книга за виното (която той все още няма).

Добронамерената услуга: тефтер за дегустационните му бележки

Виненият маниак винаги има нужда от един такъв. Подаръкът ще придобие индивидуалност, ако сами разработите дизайна на една таблицата за оценка на вината, подвържете по интересен начин и сложите красив етикет.

 Заинтересованият средностатистическият потребител

Купува виното си само от супермаркетите (“напълно ми е достатъчно!”), въпреки, че знае къде се намират магазините за вино и притежава табличка с реколтите; в заведения поръчва главно пино гриджо, шардоне или шира, забравяйки да добави фаталното „з” накрая; в италиански ресторанти – Кианти Класико. Наясно е, че Чили прави “наистина интересни” вина, но намира само някои от българските вина за наистина интересни. Френските са му прекалено скъпи и арогантни; знае кой е Робърт Паркър.

Ниво на претенция: средно високо, хубаво е да научи нещо.

XXL-подарък: дегустационен комплект

Най-доброто средство срещу тесногръдието и предразсъдъците е фронталната атака. Изберете 12 вина, които той със сигурност не познава и които сте убедени, че  ще му харесат. Към това прибавете една винена енциклопедия. Да видим какво ще се случи.

Голям жест: професионално оборудване

Дори и тези хора да не харчат много за вино, те желаят да бъдат възприемани като познавачи. Аксесоари, като дизайнерски тирбушон, винен термометър и гарафи създават такава атмосфера.

Достоен подарък: бутилката вино

Прекалено скъпи вина заинтересованият средностатистически потребител няма да пие, а ще запази със страхопочитание (“прекалено добро е за мен”). Затова по-добре нещо от горния сегмент на средната класа вина, ориентировъчна цена около 30,00 лева. Най-добре под формата на гурме-кошница: например италианското вино можете да комбинирате с песто, скъп зехтин или оцет балсамико; десертното вино или портото – със сини сирена, висококачествени шоколади, пралини; вино от друга страна – с готварска книга с местна кухня на тази страна.

Добронамерената услуга: винен гид

Заинтересованият средностатистически потребител има нужда от мнението на другите за ориентация. Изберете такава книга, в която да има вина, които могат да бъдат закупени – някои от многото гидовете на Хю Джонсън, Джансиз Робинсън или Робърт Паркър или най-уважаваният за конкретната държава.

Специалният човек

В този случай вие сте виненият ценител, а специалният човек е някой, на когото искате да покажете колко много означава той за вас, обикновено член от семейството: любимият/та приятел/ка, съпруг/а, родители, баби и дядовци, деца (бутилка с вино от годината на раждане на бебе е добра идея).

Вариант на тази категория: хора, които не познавате много добре, но на които сте решили да подарите винен подарък: колеги, бизнес-партньори, гости, шефът ви.

Ниво на претенция: много високо

XXL-подарък: юбилейно вино

Бутилка добро вино, порто или коняк от годината на раждане, на сватба или друга дата са много добър избор не само за кръгли годишнини. Прекрасен вариант за подарък и ако сте кръстник/ца – тогава е препоръчително да се спрете на дълголетни вина (благородно сладки вина, топ-вина от Бордо или Бургундия).

Оригинално: всяка година купувайте известна бройка от едно и също вино и оставете да отлежава. По някое време ще се е оформила доста интересна колекция.

Голям жест: тематичен пакет

Има ли любимият човек любимо кътче от планетата? Прекрасно ще бъде ако там има и вино, но дори и да не е така, можете да му подготвите декоративна кошница с характерните за региона напитки, гурме-специалитети, литература, порцеланови изделия и каквото се сетите.

Достоен подарък: бутилка вино

Много оригинално, много лично и доста трудно за намиране: вино с името на любимия човек. Находчиви хора са си направили усилието да снабдят интернет с информация и по тази луда тема: там можете да намерите списъци с вината, носещи лични имена.

Алтернатива: бутилка специално вино, което ще хареса  на двама ви, към нея избрано с любов допълнение, като хубава книга, пура, скъп шоколад, парфюм.

Добронамерената услуга: добра книга или филм, в които освен за вино, става въпрос и за нещо друго. Филмът “Отбивки” е добър пример за това: изпълнената с фин, свеж и на моменти черен хумор драма се върти около виното, но си е драма за човешките отношения.

Виненият традиционалист

Обикновено вече надхвърлил 40-те; цени особено високо вино от региони, които е посетил; купува винаги от една и съща изба; обича българското вино, пие го от тежка, орнаментирана чаша и придружено с пастърма и луканка и все още твърди, че “второ като мелнишкото няма”; винените барове за него са недоразумение – мястото, където се пие вино е механата или винарната; има в къщи стар, абсолютно нецелесъобразен тирбушон, но за него светът не е измислил нищо по-добро в това отношение.

Ниво на претенция: ниско; потребност от образоване в областта на виното: огромна.

XXL-подарък: винено събитие

Традиционалистите пият по навик не особено качествени вина или  поне не такива с претенции за собствен облик, индивидуалност или нещо особено в тях. Поканете ги на винена вечеря или на дегустация в някоя топ-изба – нещо познато, но с една класа по-високо.

Голям жест: бутилка вино

Бутилката с личен етикет е нещо, което традиционалистите намират за оригинално. У нас има изби, които предлагат бутилки с такива етикети.

Алтернатива: бутилка с празен етикет, който вие лично да оформите.

Достоен подарък: дай ми стария си, любим, грозен, безполезен тирбушон – ето ти Screwpull!

Добронамерената услуга: книга с мисли за виното.

Винената tabula rasa

… или празният лист

Почти никога или изключително рядко пие вино, а от празник на празник – по някое ликьорче или Бейлис; не притежава вино; рядко ходи по заведения; наскоро обаче, пред кабинета на GP-то е прочел/а, че консумиращите редовно вино живеят по-дълго от пълните въздържатели; освен това му/й е попаднал брой от винено списание, където за първи път е прочел/а дегустационна бележка.

Ниво на претенция: ниско

XXL-подарък: пътуване

Понякога смяната на обстановката прави чудеса. Подарете на този човек няколко дена в някой красив европейски град, в хубав хотел, добри ресторанти, прекрасни вина, културна програма. Не прекалявайте, разбира се, (не го карайте да пие вино преди 12 ч. на обяд), за да не го уплашите. Обикновено начинаещите са наясно, че са такива и с деликатно указване на посоката можете да ги превърнете в ценители.

 Голям жест: комплект “Грижа за здравето”

Съдържа всичко, което е много вкусно и много здравословно – главно средиземноморски продукти, защото той е чел за този начин на живот, изпълнен с дълголетие и толкова малко болести: висококачествен студено пресован зехтин, сушени на слънце домати, различни видове маслини в интересни маринати. Към това една готварска книга за средиземноморската кухня и бутилка, разбира се, червено вино.

Достоен подарък: декоративната естетика на преден план

Ако той/тя обича да си пийва ликьорче или нещо сладичко от време на време, то със сигурност не ги купува от специализиран магазин и не набляга на качеството. Направете нещо за хубавия вид на нещата и за още неоформения вкус на аматьора и подарете изискан ликьор или десертно вино с високо качество в много хубаво шише и с много красива опаковка. Към него – нетрадиционен сладкиш.

Добронамерената услуга: минималната версия на здравословния комплект.

Бутилка хубаво червено вино, орехи, бадеми – много здравословно!

 

One response to “Дай му нещо

  1. Благодаря ви за блога и хубавата информация, която ни давате.Дано често ни пишете макар че изисква доста време да отделите.Нивото на претенции ми харесва на тридесет годишният младеж както пишете.Хубаво е човек да има големи изисквания и очаквания, но все пак трябва и да върши нещо.Ще послушам и вашият съвет да избираме вина само от световно известни винени региони и изби, все пак тогава само ще разберем какъв е истинският вкус на вината.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s