Il Risotto con i Gamberi

Хич няма и да се намесвам в стратосферата на кулинарното блогърстване, но пускам тази рецепта за ризото, защото досега не се намери коя не да я бие, а дори да се повдигне на пръстчета и да й помаха на тази. Все пак мадамата печели с нея конкурс на Moet & Chandon за напасване на храна с шампанско. Няма да я превеждам, ща ма прощавате. С тази храна и бутилка шампанско (ма се бръкнете по-надълбоко) няма средно положение: получавате най-страхотния секс или най-зашеметяващите скандали, които са ви се случвали:

Il Risotto con i Gamberi

Debra MacLennan
Winner, 2005 Champagne Pairing Culinary Contest

Ingredients:
½ onion finely diced
1 garlic clove finely diced
4 Tbsp olive oil
sea salt, freshly ground pepper to taste
¼ cup fresh basil (chiffonade)
2 cups Arborio rice
4 cups chicken broth
3 Tbsp butter
½ cup small diced tomatoes
½ cup heavy cream
½ cup Sambucca
1 lb medium sized shrimp

Instructions:
Clean and devein the shrimp, pat dry and set aside.
Sauté onion and garlic in oil until translucent.
Turn the heat up to medium high and add basil,
salt, pepper and rice. Stir in ½ Sambucca, reduce the
heat to medium and allow it to evaporate and
become absorbed. As rice cooks, add ladlefuls of
hot broth. Continue stirring frequently until the rice
is nearly cooked. Stir in the tomatoes. At the very
end of the cooking, add shrimp, and remainder of
Sambucca. Finally, add the cream and butter.
Rice should be tender but slightly chewy
(al dente), not mushy.
Remove from heat and let stand.
Serve piping hot.
Garnish with basil and shrimp.

Е, воала. Ще полудеете направо от кеф.

Advertisements

6 responses to “Il Risotto con i Gamberi

  1. Малко коментар имам за тази рецепта от професионална гледна точка.

    1. За хората които не са такива фенове големи на анасоноввя вкус сложете по скоро половината Самбука и другото да е бяло вино.

    2. Когато готвите ризото с морски продукти е хубаво първо да измиете ориза малко, за да няма толкова нишесте и да е по леко (ако желаете)

    3. Не слагайте босилека в началото, вкусът му се губи, зелени билки и аромати свежи се слагат в последните 30 секунди на ризотото иначе се губи ефекта

    4. В началото на готвенето сложете със зехтина, лука и чесъна малко масло(наистина малко) по този начин няма да загори

    5. Когато сложите ориза, го запържете без цвят, до леко прозрачно, след това сложете котлона на силно и когато слагате Виното и Самбуката почнете да „стържете“ тигана с дървена шпатула за да съберете захарите от дъното (дегласиране)

    6. Ако държите да има домати и вкуса на доматите да е по силен сложете половината домати в началото с лука за да излязат захарите и да влязат в ориза и малко накрая за свежест

    7. Не ви препоръчвам да слагате смета (това е френска техника,не италианска) маслото е достатъчно, но ако държите да го правите ви съветвам да Разбиете сметана предварително, това прави ризотото малко по леко.

    8. Ако желаете малко еластичност, сложете и пармезан.

    9. НАЙ-ВАЖНОТО !!! (Италианска тайна за перфектно ризото)
    В последните 3 минути (не 2 не 5, Така ми каза Фабрицио 🙂 )
    Се слагат – Маслото (битата сметана, ако искате), Пармезана и Босилека, Маха се от огъня и се слага капак,чиния …..
    И НЕ СЕ ПИПА !!! Ризотото трябва да почине за да стане Mantecato
    или Creamy

    🙂 Знам че малко се поувлякох, но като стане дума за храна съм малко емоционален и влизам в детайли, за виното може би Яна да каже аз казвам някое по леко червени или някое хубаво мазно бяло знам ли….хммммм (Blanc de Noir na Mirolio или Les Fleurs na Катаржина) Яна да каже

  2. Такааа, ето го и готвачът, не може да не се намеси 🙂 Филип, за всичко си прав.
    Всички останали: не го слушайте, направете рецептата, както я е описала мадамата и после ще променяте. Рецепти за ризото – бол, техниката – ясна. Тази рецепта обаче е поразителна – нищо не е в повече или недостатъчно, всичко е на мястото си като вкус и количество, нищо не доминира, само хармонира. Резултатът е това идеално кръгло нещо от вкусове, което някои хора търсят с години.
    Само шампанско с нея! Най-добре розе, въпреки, че тя е комбинирала с бяло брут.

  3. чудесна рецепта, всичко си е на мястото 🙂 само дето като сложих замбуката лумна един огън та стана още по весело

    • Ма, тя накрая се слага вее, няма как тогава да лумне огън. Какво ли си направил :-)?

      • Любо

        Половината в началото заедно с ориза, другата половина накрая…

  4. Охххххххххх,бе хорааааааааааа,потекоха ми лигитееееее 🙂 Не може ли някой да ме покани да опитам тези вкуснотийки! Ще го възнаградя със страхотен апетит 🙂

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s