Сексът и виното

Sex sells е не само словосъчетание, а едно от първите неща, които, да се надяваме, научават работещите в рекламния бизнес. Sex sells (преводът на български „сексът продава” е рискован, защото погрешното му разбиране принуждава десетки не особено умни главици да правят секс безразборно, мислейки, че това ги продава) означава използването на сексуални или еротични образи в рекламата с цел привличане интерес към даден продукт. Отличителен белег на този тип реклама е, че използваният образ обикновено няма връзка с рекламирания продукт. Целта е, както стана ясно по-горе, единствено и само привличане на вниманието на потребителя.

Поради много удачни или непредставимо тъпи хрумки на рекламните агенции, виното в България  напоследък попада в графата „sex sells” заедно с оръжието, климатиците и блажните бои. При реклама на вино по света често се използват мотивите за загадъчни жени, вълнуващи срещи на потайни места, омайващи слова и страстни нощи. Три примера за реклама на вино от България, които поради липса на желание, мисъл или интелектуален капацитет са докарали нещата до смешно клецане в ъгъла с мирис на чесън и много сълзи:

1. http://www.globalvini.com/ – снимката на заглавната страница. Коментарът, смятам, е излишен:

 

 

 

 

2. Банер на „Винария” – деколте с цици, което се пълни с вино, за да се образува чаша. Поклон пред планината на рекламната гениалност. Може да се изтегли тук: http://www.fair.bg/bg/events/vinaria2012_addon_3.htm

3. Продължава престоя си в Топ 20 на сезона – рекламният клип за новия проект на Винпром Пещера – http://vimeo.com/33585723. Всичко, което съм искала да кажа по въпроса е тук.

Безспорно е, че sex sells и похватът привлича вниманието . Въпросът, който изглежда, че никой рекламен гений не си задава е: „Чие внимание?” Не и на пиещите вино.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s