Божоле?

„Мина вече ноември, защо ми даваш да пия Божоле?”

Споделен между винени търговци клиентски афоризъм по повод на едно от най-объркващите вина за българина – Божоле. Веднага добавям случая, в който келнерът в софийско заведение ме предупреди, че Божоле Нуво, което си поръчвам в момента, е сладко вино.

На Божолето, само по себе си квинтесенция на винената безгрижност и веселост, българският пиещ вино оказва бясна съпротива, обратна по посока, но равна по сила на тази на внасящите го. Кисело било, мирише му странно, прекалено леко. А би трябвало да му пасва на вкуса, тъй като виното на дядо му, което той прехласнато възхвалява и обявява за най-добро, е същото като стил. Една от големите грешки, които се правят с Божолето на нашия пазар е, че липсват образователни кампании за него, за което свидетелстват горните изказвания. Поради тази причина поех най-трудната лекция в рамките на портфолио-дегустацията на фирма „Winebox”, която твърди, че Божолето е много повече от Нуво. И не само поради това – просто не ми е интересно, когато не е трудно.

И така, за какво иде реч при това толкова противоречиво вино? Най-вече за забавление и пиене на вино без излишни утежнения и размишления, а какво по-хубаво от това в правилния момент? После, ако му позволите, Божолето ще ви даде и доста поводи за размишления и разсъждения.

Административно Божоле се числи към Бургундия, но неговите климат, почви и топография са коренно различни. За една година Божоле произвежда повече вино от цялата останала Бургундия – около 1 милиона хектолитра червено вино от един-единствен сорт – Gamay noir a jus blanc или с една дума: гаме. Климатът е умереноконтинентален със студени и сухи зими и топли лета със средиземноморско влияние. Почвеният състав е изключително разнообразен –  установени са 73 различни вида почви – но преобладават двата типа:

– варовиково-глинени – в южната част, от които идват по-леки, ароматни вина за скорошна употреба;

– гранитни – в северната част, от която идват вината с потенциал за отлежаване.

Гъстотата на насажденията е една от най-високите на света – между 7 и 13 000 лозички на хектар. Бере се на ръка, заради технологията.

Във Франция всичко е въпрос на апелация, или КНП (контролирано наименование за произход), т.е. да знаеш от кои лозя точно идва гроздето, кой сорт/ове можеш да засадиш в тях, какво ти е разрешено да правиш с него на лозето и в избата, кога бутилираш, под какво име продаваш. Нищо сложно, само хубави неща идват от това. При Божоле, трябва да се гледа не само коя е апелацията, но и какъв е стилът:

Beaujolais Nouveau – Божоле Нуво – това е младото вино, което излиза на пазара през третия четвъртък на месец ноември и в най-добрата си форма е бутилирана свежест и лекота. Гроздето за него идва от географската апелация Божоле, т.е. от целия регион, но важна характеристика, която го отличава от всички останали стилове Божолета е наименованието Nouveau! Решаваща тук е технологията – въглекисела, или полу-въглекисела, мацерация. При нея целите чепки се прехвърлят в бетонови или стоманени, добре затворени, резервоари, като при това долните слой чепки – от 10 до 30% от цялото количество – биват смачкани от тези над тях и освободеният при това сок започва да ферментира. Отделящият се при това СО2 обгръща по-горните слоеве и в тях започва вътрешно клетъчен процес на ферментация, на който се дължат и типичните за Божолето аромати на зрели круши, банани и дъвка. Процесът трае съвсем кратко – около 4-5 дена и след пресоване, стабилизиране и бутилиране виното е на пазара. Обемът на произведеното Божоле Нуво може да достигне до половината от годишния. Добре е да се консумира до настъпването на пролетта.

Beaujolais – това вино не е Нуво, или младо, нищо, че гроздето идва от същите лозя и излиза на пазара през пролетта. Най-голямата като обем апелация – половината от продукцията – гроздето за която може да идва от целия регион Божоле. Много плодово и леко вино, с малки разлики в ароматния профил, повече в посока червен плод и с не толкова отчетливи банани и бонбони-дропс. Консумира се до края на годината.

Beaujolais Village – това са хълмисти лозя, разположени в някоя от 38-те общини в региона, упоменати в закона. Ако едно Божоле Вилаж е само от лозята на едно населено място, може да носи името му. Тази апелация заема една четвърт от годишната продукция и също излиза на пазара през пролетта. По-дългата ферментация (до 10 дена) и отлежаване резултират в съвсем различни от Нуво вина – с аромати на червени плодове – малини, къпини – листа, шубрак, подправки. Божоле Вилаж би трябвало да се консумира в рамките на две години.

Cru Beaujolais – най-високата в качествено отношение степен в Божоле, гроздето за която идва от едно от следните 10 крюта: St. Amour, Julienas, Chenas, Moulin-a-Vent, Fleurie, Chiroubles, Morgon, Regnie, Brouilly, Cote de Brouilly. Това са десет градчета, чиито вина се отличават с високо качество и индивидуалност, поради което им е отредена собствена апелация. Излизат на пазара след година, с потенциал за отлежаване са около 5 години и на етикетите им няма да видите изписано Божоле, а само собствената им апелация, например Appellation Julienas Controlee. Нямат нищо общо с това, което си представяте под Божоле – тъмни, мастилени цветове, богати парфюмено-подправъчни носове, в които се прокрадват благородни нотки на кожа и минерали (короната за всяко едно вино), изключително елегантни тела с наистина кадифени танини.

Ето го, значи, краткият справочник за това какво да гледате по етикетите при едно Божоле и като го видите, да знаете какво да очаквате от виното.

Друга важна грешка при Божолето е температурата. Червените вина у нас се сервират недопустимо горещи, при Божолето обаче това може да е решаващо дали виното изобщо да става за пиене. Оптимални темпертури за сервиране на различните вина:

Beaujolais Nouveau – 12°C

Beaujolais и Beaujolais-Villages – 13 – 14°C

Beaujolais Crus (вината с имената) – средно 16°C, 15°C за едно или двугодишно вино; 17°C – за три до петгодишно вино.

Най-доброто за накрая: храната. Ах, храната! А пък Божолето е толкова добро с храна и то с толкова различна, че няма да повярвате.

Beaujolais Nouveau: студени меса и деликатеси, морски дарове, картофен гратен с лук или рибен тартар. Във Франця Божолето се счита за идеалният пратньор към goûtillon Beaujolais или mâchon lyonnais (лионска или божоле закуска), които включват шкембе, кървавица, andouillette (какво е това, виж тук) и наденичка.

Beaujolais и Beaujolais-Villages: барбекюта, рибни или зеленчукови терини, прясно козе сирене, салати, плодови салати с червени плодове (много добро!).

Beaujolais-Villages – пиле от Брес (има го вече и у нас), охлюви, козе сирене.

Beaujolais Crus – нещата стават сериозни – говеждо на грил, месни яхнии, телешки дроб, птици, агне, рибни терини, coq au vin, quenelles. Кръмбъл с червени плодове, сорбета, смокини във вино, орехова тарта.

Макар и да не влиза често в залата на винената слава, Божолето не е вино, което няма какво да ви каже. То ще ви го каже обаче по един нежен, чуруликащ начин, без да обсъжда прекалено задълбочени теми и избягвайки прекалено интелектуалния речник, ще ви забавлява и разтоварва, без да изисква прекалено много от вас.

Гледайки повечето мъже около мен, това е основата на дългогодишна и удовлетворителна връзка, така че да не бъдем лицемери и наздраве!

3 responses to “Божоле?

 1. Yana, strahotna statiya! Blagodaria za tova kratko i izkluchitelno yasno i lesno za razbirane obiasnenie na razlichnite bojoleta! Mislia, che e vreme vsichki, koito piat vino da razberat che Bijole e mnogo poveche ot Nouveau (ili NUVO , kakto kazvame nie). Nazdrave!

 2. Вино и лозя

  Малко уточнение за краткия справочник в името на коректността- Moilun a Vent ?-може би става дума за Moulin a Vent(името идва от стара вятърна мелница кацнала на върха на един хълм)..или aх Moulin Rouge(как биха си партнирали младото и буйно божоле с лежерна и засукана кабаретна танцьорка. Това е най-престижната от всички апелации произвеждащи божоле)
  .Някои от производителите там залагат божолето в барици за 10 месеца-атипично за апелацията.Toва обаче му придава комплексност и потенциал за отлежаване от 10 до 15 години. Гранитният почвен слой е покрит с пясъчен,богат на магнезий,който създава много специфичен стил и характер на вината. Относно експресивно-експлозивният букет на банани,малини,къпини и боровинки- става дума за …дрожди
  Средната гъстота на насажденията е 7000 до 9000 хил! -висока и близо до максималната 10000 за Франция (Медок).(тоест гравитира средно около долната граница-7-8000 ,а13 000 е малко встрани от действителността и звучи утопично-футуристично.
  Годишното производство е 1 400 000 хект. Около 290-300 negociants(ексклузивни търговци) купуват 85% от цялата продукция. 54% от произведеното вино се експортира: за Германия-26%,Швейцария -17 %, САЩ и Япония 11%.
  Божоле нуво е може би най-известното вино в света,но парадоксално малко хора познават голямото разнообразие на
  неговите апелации Сортът гаме е бил забранен за отглеждане в Бургундия през 1395 от Philippe Hardi,който е заповядал неговото изкореняване. Ако има нещо , с което Бургундия държи палмата на първенстото то това е цената на лозята-със сигурност най-скъпите в света! Например апелацията La Cot d`Or(простира се между Dijon на север и Santenay на юг започва от умопомрачително-бомбастичните 3 200 000 евро за хектар, Chateau Margaux -2 000 000, Reims Champagne-1 600 000, Grand Champagne-Cognac-1 200 000 и т. н. Храната-маринована пуйка с фюжън привкус-втриват се последователно пилешки бульон,мед,майонеза и дижонска горчица за около 24 часа,плънка от телешка кайма,парченца от кисела ябълка,сушени сини сливи,кайсии и стафиди,сушени домати.Повива се като малко бебе с тънки ленти бекон и листа кисело зеле. Или сварен смилянски фасул с панировка от яйце ,брашно и галета,гарниран със ситно нарязан див чесън,майорана и прясно изтискан аржентински лимон от Патагония. Наздраве с чаша божоле!

  • Разбира се, че е Moulin-a-Vent 🙂 – lapsus clavis.
   За всичко друго – също, смятам, че е добре дошло за читателите на този блог.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s