Сомелиер или не

Днес, за пореден път, човек от винения бранш ме нарече „сомелиер”. Мен и колегите ми от www.Divino.bg.

Разговаряйки с много хора от различни браншове, стигаме до заключението, че напоследък в много отношения вместо напред, България прави своеобразни скокове назад във времето. Така е и с винения бранш- освен, че на пазара се появяват вина в стилистика, която искрено се надявах да е изчезнала с падането на Берлинската стена,  публиката като че ли все още не може да разбере на какво аз и моите колеги посвещаваме всеки свой ден, към какво са насочени нашите мисли и действия.

Признавам, че има напредък и от „момиченцето, което нещо ни говорИ там за вино” съм се превърнала в „сомелиерката”, но има още какво да се желае, та ето затова тук давам кратко обяснение – полезна референция за всякакви бъдещи питания.

Истината е, че моята професия има дотолкова общо със сомелиерството, доколкото предметът и на двете е виното, но оттам нататък пътищата ни се разделят.

Що е то сомелиер?

Титлата произлиза от старофренските думи sommerier, somier и bete du somme, които са се отнасяли до оседлаването на конете. Около 1690 г. във френския двор тази личност е била отговорна за слагането и подреждането на масата и за виното към ястията (по-скоро за достатъчното количество, отколкото за разнообразието и качеството му). В днешно време сомелиерите са тези хора в ресторантите, който се грижат за всичко, свързано с напитките – съставянето на листите според конкретни критерии, наличности, обслужване и т.н.

Ключовата връзка с думата „сомелиер” е думата „ресторант”. Един сомелиер винаги е съотнесен към винената селекция на един ресторант и обслужването на неговите клиенти.

Когато излезе от него и разшири познанията за:

– история, климат, релеф, почви, сортове, закони, лозарски и винарски практики на всеки един регион от всяка една винопроизводителна страна на света;

– маркетинг на съвременния винен пазар;

– и дегустационни техники и органолептичен анализ – всичко това в продължение от 2 до 4-5 години,

ако желае, може да положи съответните изпити пред съответните институции – британски, американски или френски и да стане това, на което хората казват Weinakademiker или WSET Diploma in Wine & Spirits, Master of Wine или Wine Management MBA (лично аз съм първото).

В последствие може да стане винен търговец, винен журналист или винен обучаващ, а може и трите заедно, както е при мен, но НЕ е сомелиер. Той може да обучи някой сомелиер, но НЕ е сомелиер.

За съществуването и нивото на българските сомелиери – само добро или нищо. А защо не и няколко мнения по въпроса, изказани преди шест години и (познайте дали не са) актуални и сега:

http://www.vinoto.com/display.php?show_article=46&open_article=149

9 responses to “Сомелиер или не

 1. тоест в исторически контекст сомелиер може да се преведе като виночерпец?

 2. Труден въпрос… Журналист е професия, но „винен журналист“???. „Търговец на вино“ е дейност, която извършват винарските изби, както и ресторанти, магазини и пр., „Винен обучаващ“ може да е и енолог, и технолог, и историк, и лозар, а може да е и някой дядо, който сам си прави вино…

 3. В исторически контекст- когато се е появила думата „сомелиер“ не е съществувала нито думата „маркетинг“, нито „блог“, нито „Интернет“ и още стотици други думи, които ежедневно употребяваме.
  В исторически контекст – не е имало нито една от професиите – винен журналист, винен търговец и винен обучаващ.
  И лозята не са били като сегашните, и виното не е било същото, и сортовете, и технологията, а за пазара – да не говорим. А що се отнася до сомелиерството:
  „В наше време сомелиерът е човек, който не само познава виното и добрата комбинация с храната, но притежава умения и знания по лозарство, винарство, маркетинг, мениджмънт, социология, психология, икономика, сервитьорство, барманство,кулинарно изкуство, етика, протокол. Той е добър дегустатор на храни и напитки, кафе, чай, маслинен зехтин, тютюневи изделия и умее да предложи най-доброто, което очакват клиентите. Дипломат и познавач на душата предлага изживяване в ресторанта и незабравими моменти. Той е артист който не се натрапва, и винаги е там, където има нужда от съдействие при избора на вино.
  Сомелиерът постоянно обменя информация с готвача на ресторанта, какво да се приготви, как да се приготви, какви подправки използва майстор-готвачът в кухнята. Всички вкусови и ароматни съставки са от значение за комбиниране с вино. Познанията по лозарство и винарство са важна част от сомелиерството. В съвременния свят има много лозарски и винарски региони, производители с традиции, нови винарни и вина, които са на пазара и той е човекът, който ще ви ориентира в избора на вино. Сомелиерството е професия, даваща многостранно поле за изява, работа, признание и полза, като главното тук са личните качества в съчетание с професионалните умения. За клиентите е носител на удоволствие и наслада, а за ресторанта и за себе си – на рейтинг и слава“. http://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache%3AXYeYzqqhV2oJ%3Abg.wikipedia.org%2Fwiki%2F%D0%A1%D0%BE%D0%BC%D0%B5%D0%BB%D0%B8%D0%B5%D1%80%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%BE+%D1%81%D0%BE%D0%BC%D0%B5%D0%BB%D0%B8%D0%B5%D1%80%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%BE&cd=1&hl=bg&ct=clnk&gl=bg

  • Всичко това за сомелиера ми е ясно, ама как пък не се разбра призива ми, ако може да не си бъркаме кошниците?!? Даже и материал написах …. Явно не се ‘фащат нещата, затова, понеже ще си пускаме линкове, ето един с програмата на обучение, след която излизат презрените хора, които НЕ са сомелиери – http://www.weinakademie.at/courses.php

 4. Здравейте Яна Петкова!

  „Сомелиер или не“…!?
  Визирате човек от бранша, който нарече група от хора, които дегустират избрани вина, съществуващи на пазара и дават своите професионални оценки и характеристики с израза „сомелиери“  …това със сигурно съм аз, търговец на вино(без европейска титла), който работи 12 години с крайни клиенти. Разбира се в никакъв случай не твърдя, че съм професионалист във винената област и достойно заявявам, че не винаги, но често чета с интерес, това което отразявате и сте отразявали, както и вашите колеги в разнообразните статии на изданията и сайтовете ви. За мен вие сте професионалисти на изключително високо ниво( и ако сте забелязали в коментара, ви наричам и експерти) От вас черпя богата информация, която предавам на своите колеги и най-вече клиенти, а това са собственици на хотели, ресторанти и магазини, техните управители и персонал, който има прекия достъп до крайния консуматор. Със сигурност разбирате колко е важна тази верига.
  В задоволството си, че е отразена оценка от DiVino в темата за българския Совиньон блан, което е от значение за едни съвсем нови вина на пазара, бе необходимо да публикувам мнението и обективната оценка на екипа от DiVino, като отразих със заглавие „оценката на сомелиерите от DiVino“. Оказа се, че с този начин на изказване, вие изразихте недоволство за което сте абсолютно права по-отношение на професията сомелиер… Не съм имал за цел да определям кой е сомелиер и кой не, след като не конкретизирам имена и нямам представа кои са членовете на комисията.., но съгласете се с мнението ми, че по-голям %  от клиентите ни(търговци, любители,ценители) със сигурност ще разберат, че сомелиерите са точната група от хора професионалисти, които дават най-точната оценка за виното, като органолептична характеристика…друг е въпросът, какви са членовете на дегустационната комисия. Направете анкета и ще се уверите. 
  Направи ми впечатление във ФБ, че дори хора работещи във винарски изби не знаят за вашата професия, а това говори достатъчно да се съгласите с израза ми.
  Вие влияете успешно върху правилния подбор на вина в  листите на всеки един уважаващ себе си ресторантьор и със сигурност си задавате въпроса, колко са тези ресторанти и обекти продаващи вино, които знаят или са чували за титлите Weinakademiker, Master of wine,  WSET Diploma in Wine & Spirits и т.н., както дори и хората работещи във винения бранш, особено търговски представители, сменящи се на всеки сезон…да не коментираме за това колко ресторанта в БГ имат назначен сомелиер за да знае консуматора, що е то?..те са единици.
  Явно е, че трябва да се работи много по-този въпрос(всички заедно), а и не само…Това е явната ситуация в България, която ние, хората от бранша очакваме да се промени, благодарение на вас, като специалисти, академици и преподаватели, завършели в европейските образователни институти за вино.
  Въпреки всичко казано до тук, искрено се надявам да сте ме разбрали правилно и да приемете моите извинения за  неправилното изказване, което не очаквах да бъде изтълкувано от вас по този начин…
  Като заключение бих искал да отразя и положителната страна на моя неразбран от вас израз. Отворихме тема за разговор и популяризиране на видивете професии във винения бранш, което е от огромно значение за бъдещето на България в този сектор.

  С най-добри пожелания и уважение!

  Алдин Доспатлиев

  • Здравейте,

   Ами така е, аз много внимателно чета и слушам какво пишат или казват хората и понякога се получават такива конфузни ситуации. Просто когато прочета коментар от рода на
   „Вземете пример от DiVino..може да не са сомелиери, но са общност, която въздейства правилно в/у консумацията на виното сред младото поколение.“,

   го тълкувам като това, че ние сме една ентусиазирана, но аматьорска общност. Затова и сядам да обясня, че сме професионалисти, просто в изостанала България образованието ни не е познато, нито пък ценено.

   Изобщо не съм обидена и няма нужда от извинения:-)

 5. Съгласен съм с Вас, Яна относно заблудите във винените среди в България. Нека обаче да не бъдем прекалено критични, защото ме разбива невежеството на много хора във винените държави! А, Вие първо сте конкуренция за ДОАЙЕНИТЕ от Балкантурист и след това винен специалист в страна, в която не се прави много разлика между сира и шира! Отивам да почивам, че тракторите с макабео няма да ме чакат. Успех и поздрави на Ясенчо!

  Александър Иванов

 6. n.karakolev@yahoo.com

  Здравейте колеги любители на виното.
  Четейки форума, реших и написах своето мнение. Но уви то бе дълго и скучно четиво, с много микро биология и химия.Затова ще напиша само няколко реда: 1. Коментираме проблематика от сферата на вероятностите а именно работата на Saccharomyces cerevisiae в CO2 среда и pH на мъста при различни температури. UVAFERM CS2 , ENOFERM M1,LALVIN S6U и пр.да не коментирам и финансовият въпрос с възможността за винификация в избата.Да ,, убием“ бедните??? Едно си е мислил технолога друг филм ние се опитваме да съчиним с органолептичните си познания и памет??? 2.Съчетаването на напитки / вини / и храна е занимание за хора с достатъчни познания в органолептиката на вината и възможност да ,,сготвят“ и ,, напасват“определена храна,но това се случва в кухнята и е проблематика на готварството.В този смисъл нека и обменим конкретни рецепти за вината които коментираме, и може би ще се доближим до Сомелиерството
  !!! Давайки само оценки на вина спрямо субективни фактори, дава умисъл за налагане на мнение неподплатено с измерителни фактори и Компетенции .Смятам че сомелиерски форум би трябвало да е пълен с видове напитки и предложение за тях,обсъждане на конкретни подробности и около сервиза на вино.Тогава бихме мислили за винена култура в БГ.С голямо уважение към всеки с някаква диплома във връзка с виното, аз самият не се гордея че имам такива в България но Амин.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s