В края на годината, през която щеше да свърши света

New Year’s resolutions, получили вече, макар и поосакатен, превод на български като „Новогодишни обещания”, се дефинират от Wikipedia като обязаности, обети или посвещения от страна на дадена личност по отношение на лични цели, проекти или промяната на някой (очевидно лош) навик. Особената им сила идела от това, че се правели в очакване на Новата година, респективно на едно ново начало. Правят се главно от жени, при мъжете обикновено моментът на обещание следва непосредствено този на инфаркта или инсулта.

Противно на техния дух, аз не мисля да променям, а да задълбоча един не особено полезен навик – този да наблюдавам, забелязвам и анализирам живота около мен. Вместо да се заклевам, че през следващата година ще изпитам интерес към гимнастическия подход за отслабване, a.k.a. йога и много модерен напоследък, пробиотичната храна, липсата на цигари, липсата на алкохол и търпимостта към идиоти, смятам в края на годината да направя равносметка на това какво видях и научих за жените през тази година, гледано с очите и обработено с мозъка и ерудицията на уж зрялата жена, която се предполага, че станах преди една година. През изминалата година окончателно се разбиха някои митове, предположения се превърнаха във факти, проникновения  ме озариха. Доста крайни, признавам, но това е положението, животът няма репутацията на нещо средно или умерено.

Мит 1 (за ежедневното, малко и сгряващо женско щастие): Бъди различна.

За бога, само това не.

Всяка жена със средностатистическо тяло, външност и ум има десет пъти по-големи шансове да си намери партньор в живота от различаващата се. Всичко, встрани от средата се посреща с враждебност, както от мъже, така и от жени, и вариантите за щастие стават все по-маргинални. От петнайсет мои приятелки трайно без гаджета (за период по-дълъг от пет години) са три: прекалено тънката и красива, прекалено дебелата и прекалено умната.

Тънката и красива просто стана арогантна с годините, неизбежно е. Не й се иска, ама само с влизането си в стаята кастрира мъжете с и без това малки пишки, те я обявяват за надута, тя тях – за тъпанари и работата отича.

Прекалено дебелата просто не е за този век и колкото и ние, нейните приятелки, да й повтаряме колко чаровна и готина е и как ще срещне истинския мъж, който не залита по нещо толкова повърхностно като външността, най-добре е да отслабне и това е. Губех дълги години да обяснявам на разни мъже каква пичка е тя, но най-добре го каза брат ми веднъж: „Ами, легни си ти с нея тогава.”

Умната просто не може да се сдържи да не зашемети мъжете с професионалния си успех, пари и … ум. Само дето не вижда, че по-скоро ги ошамарва, че обществената формация от няколко века насам е патриархат и че такива мацки като нея в едни други времена много бързо са ги мятали на кладата. Не я съветвам да се научи да прави телешко по бургундски, препасана в престилка на сърчица, а само да си затваря устата от време на време, само колкото да й върже. Нали уж е умна.

Не приканвам към еднаквост, уравниловка, послушание или приемлива глупост (все едно да кажа, че всички щастливо обвързани жени са такива, което би било отявлена глупост), просто на искащите да са различни ще им е нужна издръжливост – ментална и физическа.

Мит 2: Възрастта няма значение, важно е как се чувстваш.

Бууулшит. И то какъв! Гледайте преди 35-годишна възраст да получите своя дял от безперспективни връзки, промискуитетна хиперактивност, бракове, раждания, глупави шефове, нископлатени длъжности и търсене на аз-а. От една възраст нататък всяко едно от горепосочените ви кара да изглеждате като 50-годишни хипита: безвредни и безлобни, но адски смешни и наивни.

Мит 3: важна е любовта, а не приятелството.

Същински мит. Любовта се превръща в омраза със сила, правопропорционална на годините,  прекарани в съвместен живот с един човек. Широчината, дълбочината и изобретателността, с които могат да се наранят хора, прекарали десет и повече години от живота си заедно е невъобразима за аматьорите с дву-/тригодишни връзки. Не напразно браковете отпреди няколко века, сключвани в името на интереса и доброто име и в най-добрия случай подкрепени с топли приятелстки чувства, са издържали толкова дълго – по това време хората са знаели, че любовта е доста кратка и става много неприятна, когато премине и са се стараели да я отбягват като вероятна причина за взимане на решение. Жената от 20 и 21 век със сигурност е спечелила някои много важни битки в името на социалното си оцеляване. Любовта не е една от тях.

Мит 4: ПР е поза в секса.

Не, не е. Професия е. Това, че си красива, с дълги крака, руси букли, чантичка LV на лакътя, а и лесно склонима към секс в и извън работно време, не е повод и ти да искаш да се натресеш на тази лесно ранима и деликатна професия.

Мит 5: Българските жени са едни от най-красивите на света.

Нещо като мита, че България има уникално красива природа: дори, когато поляните са особено зелени или планините – забележителни, те са все по-често осеяни с боклуци.

6 responses to “В края на годината, през която щеше да свърши света

  1. Много се смях, докато го четох този текст. Ако случайно някой ден ти остане време – мисля, че и книга можеш да напишеш по наблюдения, особено на женска тематика.

  2. Българките може да не са най-красиви per se, пък и красотата е субективна, само че са много разнообразни, което прави българското женско народонаселение привлекателно като цяло за повечето чужденци.

  3. Много верни неща си споделила! Важното е да се замисляме, че улисани в работа и ежедневие времето лети и отминава, затова – повече вино с приятна компания 🙂
    Весели празници и благодаря за 5-те минути забавление 😉

  4. Окончателно се убедих, че си добра, много добра, ама не знам в кое повече – във виното или психоанализата!?

  5. Снежана Живкова

    Много добре, наистина, браво!

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s